Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Mοιάζει ο Θεός.... Να λυπήθηκε την Κρήτη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με μια απόφαση - βόμβα η κυβέρνηση έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων τα επενδυτικά σχέδια (4,5 δισ ευρώ) των κολοσσών που ήθελαν να...πνίξουν τα βουνά της Κρήτης με ανεμογεννήτριες!
του Κ.Μπογδανίδη
Mοιάζει ο Θεός να λυπήθηκε την Κρήτη! Τα τερατώδη επενδυτικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ και του Κοπελούζου για τα μεγάλα αιολικά πάρκα που θα ‘έπνιγαν’ το νησί με το περιβόητο σχέδιο ΗΛΙΟΣ σε συνδυασμό με το υποβρύχιο καλώδιο πανε στον…Κάλαθο των άχρηστων! Αποκαλύπτεται ότι οι δύο μεγάλες επενδύσεις  2,4 δισ και 1,99 δισ ευρώ αντίστοιχα με περισσότερα από 2000 Μεγαβάτ απεντάχθησαν από τα “φαστ τρακ” με απόφαση της γραμματείας στρατηγικών επενδύσεων!

Πρόκειται για απόφαση- βόμβα της κυβέρνησης η οποία αναιρεί το…ρουσφέτι που έγινε επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Π.Πικραμένου  η οποία λίγες μέρες πριν τις εκλογές έγιναν...νόμος του Κράτους και δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ .

Το εντυπωσιακό ήταν  ότι οι επενδύσεις εντάχθηκαν στη  διαδικασία Fast Track εγκρίθηκαν, ενώ εκκρεμούσαν κοινωνικές και πολιτικές ‘ενστάσεις’ για το όλο ζήτημα.  Οι δυο εταρειες θα απολάμβαναν όλα τα ευεργετήματα ου Νομου, αλλά όπως αποδείχθηκε από τη μια η γραφειοκρατία και από την άλλη οι εγγυήσεις που δεν έδωσαν ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος (“λόγω μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων” αναφέρει το ΦΕΚ) ανάγκασαν την κυβέρνηση να τους…πετάξει εκτός.
“Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα καλό νέο για την Κρήτη. Δεν θα προχωρήσουν αυτά τα σχέδια. Τώρα εάν είναι μόνο επιλογή της κυβέρνησης ή και των ίδιων των εταιρειών θα δείξει” είπε στην Π στέλεχος της γραμματείας επισημαίνοντας ότι είναι ‘πια Νομος με το ΦΕΚ που Περασε’.
 Θυμίζουμε ότι η αρχική έγκριση αφορούσε:
-Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, προϋπολογισμού € 2,46 δισ., αφορά στην ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.077 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου.
-Το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί» του επιχειρηματικού ομίλου Elica Group, συμφερόντων των Ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά, είναι ύψους €1,99 δισ. και αφορά στην ανάπτυξη 36 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και στη διασύνδεσή τους μέσω υποθαλασσίου καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν κύρια οφέλη από την πραγματοποίηση της κάθε επένδυσης θα ήταν:

1) H συνεισφορά στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στον περιορισμό της εξαγωγής συναλλάγματος, λόγω του δραστικού περιορισμού των εισαγωγών  πετρελαίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις υφιστάμενες μονάδες, καθώς και στην εξοικονόμηση 648 χιλ. τόνων μαζούτ ετησίως, συνολικής εκτιμώμενης αξίας € 272 εκατ., που εξασφαλίζει η αντίστοιχη ετήσια παραγωγή 2.597 GWh της επένδυσης.
2) H σημαντική συμβολή στην επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.
3) H αναβάθμιση του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της εθνικής υποδομής για την αειφόρο και  βιώσιμη περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

4) H σημαντική συνεισφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, τόσο  κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης, με τη δημιουργία περίπου 1.500 θέσεων εργασίας,  όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών, με τη δημιουργία 130 μονίμων θέσεων εργασίας.
5) H δημιουργία εσόδων, που θα ξεπερνούν τα € 5 εκ. το χρόνο, για τους Δήμους στους οποίους θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.
6) H διασφάλιση επάρκειας σε ηλεκτρισμό και υψηλής ποιότητας, αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της Κρήτης σε χαμηλότερο κόστος, δεδομένης της  έκπτωσης επί της τιμής του ρεύματος, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο ΑΠΕ, τουλάχιστον στις ορεινές περιοχές.
7) H βελτίωση, όπου απαιτείται, του οδικού δικτύου του νησιού  για την πρόσβαση στα σημεία των Α/Γ, καθώς και η διάνοιξη νέων οδών προσπέλασης, η αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού του πλούτου και η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για την εξάπλωση της τοπικής οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά αφού το περιβάλλον της Κρήτης με 2000 Μεγαβάτ  θα είχε ήδη καταστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου